Сучасна українська преса як джерело виникнення складних слів - Мислива-Бунько, Іванна; Myslyva-Bunko, Ivanna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано роль сучасної української преси у поповненні лексикону складними словами, описано їхні дериваційні типи. З’ясовано, що преса як кодифікатор сучасної української літературної мови водночас і засвідчує лексичні та дериваційні зрушення в мові, і віддзеркалює функційно-стилістичні норми писемної комунікації, і впливає на сучасні загальномовні тенденції. Встановлено, що ЗМІ та преса зокрема – головний чинник збагачення та оновлення українського лексикону, формування мовних норм. Під впливом екстра- й інтралінгвальних чинників мова мас-медіа й українська мова загалом активно поповнюється складними словами. Мовну основу преси становлять загальновживані композити, юкстапозити, абревіатури. На їхньому тлі вирізняються кількаосновні терміни, неологічні й оказіональні складні деривати, запозичені та гібридні одиниці, позитивно й негативно забарвлені складні лексеми. The paper deals with the role of modern Ukrainian press in extending the lexical system with compound words. Their derivative types are also described here. Press as a representative of modern Ukrainian literary language simultaneously performs various functions, such as: it shows lexical and derivative changes in the language, and represents functional and stylistic standards of writing communication, and influences modern common tendencies. The author argues that the mass-media and the press in particular is a factor enriching and renewal Ukrainian vocabulary, formation of linguistic norms. Mass-media language and Ukrainian language itself is actively added with compound words under external and internal linguistic factors. Common used composite, juxtapositional and abbreviated words compose the language base of the press. Neologisms and occasional compound derivatives, hybrid elements, compound words with positive or negative meaning distinguish on their background.
Modern Ukrainian Press as a Source of Introducing a Compound Word
Keywords: преса; складне слово; композит; юкстапозит; абревіатура; the press; a compound word; composite; juxtapositional; abbreviated word