Характеристика повздовжніх розмірів тіла практично здорових дітей 6–8 років та їхніх однолітків із депривацією слуху - Афанасьєв, Дмитро; Afanasyev, Dmytrіу (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Актуальність. Зміна світоглядної парадигми, у рамках якої пріоритетною й довгостроковою метою стає людина, відбувається сьогодні у всіх сферах життя суспільства. Урбанізація, зниження фізичного та підвищення нервово-психічного навантаження, інформаційні перевантаження, зазвичай, різною мірою, але відбиваються на стані здоров’я молодого покоління нашої держави та значно його погіршують, особливо серед тих його представників, які з народження чи на початку свого життєвого шляху вже мають фізичні вади. Мета дослідження – визначити повздовжні розміри тіла практично здорових дітей 6–8 років та їхніх однолітків із депривацією слуху. Методи дослідження включали аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, даних мережі Інтернет, документальних матеріалів; інструментальні – антропометричні вимі-рювання: визначення довжини й маси тіла, обхвату грудної клітки, плеча, талії та стегон. На етапі вивчення узагальнених повздовжніх розмірів тіла дітей 6–8 років застосовувалась описова статистика. Порівнюючи показники повздовжніх розмірів тіла хлопчиків шести років, установили, що в дітей із депривацією слуху окремі показники дещо знижені, порівняно з практично здоровими дітьми. Так, довжина передпліччя менша на 3,61%, довжина плеча – на 2,72 %, довжина гомілки – на 2,02 %. Аналіз показників, що вивчалися протягом дослідження, показав відсутність тенденцій щодо збільшення показників у практично здорових дівчат. Зокрема, у шість років максимальні відмінності між практично здоровими дівчатами й дівчатами з депривацією слуху, які становили 2,74 і 2,55 %, виявлено за показниками довжини тулуба й довжини стегна. Водночас довжина нижніх кінцівок у дівчат із депривацією слуху переважає аналогічний показник у практично здорових дівчат на 0,36 %. У 7-річних дівчат констатовані відмінності коливалися від 2,17 % за показником довжини тулуба на користь практично здорових дівчат до 3,21 % за показником довжини кисті на користь дівчат із депривацією слуху. Установлено, що як практично здорові діти, так і діти з депривацією слуху розвиваються (розвиток повздовжніх розмірів тіла) відповідно до закономірностей розвитку дитячого організму й статистично значущих (p > 0,05) відмінностей у ході їхнього фізичного розвитку не виявлено. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з науковою розробкою й апробацією технології профілактики порушень біомеханічних властивостей стопи дітей молодшого шкільного віку з депривацією слуху в процесі адаптивного фізичного виховання.Topicality. A change in the worldview paradigm, within which a person becomes a priority and long-term goal, is taking place today in all spheres of society's life. Urbanization, a decrease in physical and an increase in neuropsychic stress, information overloads – as a rule, to varying degrees, they affect the health of the younger generation of our country and significantly worsen it, especially among those of its representatives who from birth or at the beginning of their life already have physical disabilities. The Objective of the Study is to determine the longitudinal body dimensions of practically healthy children aged 6–8 years old and their peers from hearing deprivation. Research Methods – included the analysis and generalization of scientific and methodological literature, Internet data, documentary materials; instrumental: anthropometric changes included determination of body length and weight, chest circumference, shoulder, waist and hips. At the stage of studying the generalized longitudinal body dimensions of children aged 6–8 years old, descriptive statistics were used. Comparing the indicators of the longitudinal body dimensions of 6-year-old boys, it was found out that in children with hearing derivation, some indicators are somewhat reduced compared with practically healthy children. So, the length of the forearm is less by 3,61 %, the length of the shoulder – by 2,72 %, the length of the lower leg – by 2,02 %. Analysis of indicators, examined during the study, showed that there are no tendencies for an increase in indicators in practically healthy females. In particular, at the age of 6, the maximum differences between practically healthy girls and girls with the derivation of hearing, which amounted to 2,74 and 2,55 %, were revealed in terms of body length and thigh length. At the same time, the length of the lower limbs in girls with hearing derivation prevails the same indicator in practically healthy girls by 0,36 %. In 7-year-old girls, differences were found ranged from 2,17 % in terms of torso length in favor of practically healthy girls to 3,21 % in terms of hand length in favor of girls with the hearing derivation. It was found that both practically healthy children and children with hearing derivation are developed (development of longitudinal body dimensions) in accordance with the patterns of development of the child's body and statistically significant (p> 0,05) differences in the course of their physical development were not revealed. Prospects for Further Research will be associated with the scientific development and testing of technology for the prevention of violations of the biomechanical properties of the foot of primary school children with hearing deprivation in the process of adaptive physical education.
Characteristics of the Longitudinal Body Dimensions of Practically Healthy Children Aged 6–8 Years Old and Their Peers with Hearing Deprivation
Keywords: діти молодшого шкільного віку; повздовжні розміри тіла; депривація; слух; children of primary school age; longitudinal body dimensions; deprivation; hearing