Оцінка компонентів надземної фітомаси клонів плюсових дерев сосни звичайної Колківської ценопопуляції - Журавель, Дмитро Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність роботи зумовлена необхідністю поглибленого вивчення продуктивності лісових екосистем та оцінювання надземної фітомаси основних лісоутворюючих видів, що є важливим для забезпечення раціонального та сталого лісокористування. В умовах посилення антропогенного навантаження, зміни клімату та зростання потреби в екосистемних послугах лісів особливої уваги потребують локальні популяції, наприклад клони плюсових дерев сосни звичайної Колківської ценопопуляції. Дослідження їх характеристик біопродуктивності дозволяє не лише оцінити сучасний стан та потенціал цих насаджень, а й створює наукове підґрунтя для розроблення ефективних підходів до управління лісовими ресурсами та підсилення їх екологічної стійкості. У першому розділі наводяться загальне поняття про дослідження продуктивності деревостанів в Україні та оцінку компонентів надземної фітомаси дерев головних лісоутворюючих видів. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також природно-кліматичні умови регіону досліджень та основні положення методики досліджень. Третій розділ містить аналіз оцінку компонентів надземної фітомаси клонів сосни звичайної Колкіської ценопопуляції. Четвертий розділ описує економічну оцінку архіву клонів на основі екосистемних послуг. В п’ятому розділі описано охорону праці при проведенні лісовпорядних робіт. Робота виконана на 49 сторінках друкованого тексту, містить 6 таблиць, проілюстрована 6 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (37 джерел).
Keywords: архівно-маточна плантація; клони плюсових дерев; компоненти надземної фітомаси дерев