Синтаксис української мови - Межов, Олександр Григорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Навчальний посібник містить ключові поняття, вимоги до знань та вмінь студентів, списки рекомендованої літератури, відображені в таблицях основні теоретичні положення із синтаксису словосполучення, простого і складного речення сучасної української мови. Питання для самоперевірки сприятимуть осмисленню багатьох аспектів курсу, а система вправ до кожної теми дасть змогу студентам закріпити програмовий матеріал, допоможе їм виробити й удосконалити вміння та навички, необхідні для фахової підготовки. Наведені вправи мають різноманітний характер: спостереження над мовними фактами, їх аналіз, порівняння, робота з текстами, синтаксичний розбір тощо. Посібник слугуватиме в організації самостійної та індивідуальної роботи студентів, проведенні практичних занять із навчальної дисципліни «Синтаксис української мови». Для підготовки бакалаврів спеціальностей 035 «Філологія» та 014 «Середня освіта» за освітніми програмами «Українська мова та література. Світова література», «Мова та література (польська). Переклад», «Польська мова», а також студентів інших спеціальностей, які вивчають курс сучасної української мови.
ЗМІСТ Передмова 3 Розділ 1. Словосполучення і просте неускладнене речення 5 § 1. Словосполучення як одиниця синтаксису 5 § 2. Граматична основа простого двоскладного речення 15 § 3. Система і структура другорядних членів речення 27 § 4. Односкладні речення 41 § 5. Неповні конструкції. Слова-речення 57 § 6. Семантико-синтаксичний і комунікативний аспекти простого речення 68 Розділ 2. Просте ускладнене речення 77 § 7. Однорідні члени речення 77 § 8. Відокремлені члени речення 89 § 9. Вставні та вставлені компоненти. Звертання 105 § 10. Нове вчення про ускладнення простого речення: детермінантні, прислівні та дуплексивні члени речення 121 Послідовність повного синтаксичного аналізу простого речення 150 Розділ 3. Складне речення й текст 152 § 11. Складносурядні речення 152 § 12. Складнопідрядні речення 166 § 13. Безсполучникові складні речення 185 § 14. Багатокомпонентні складні речення 198 § 15. Засоби передачі чужого мовлення 210 § 16. Складні форми синтаксичної організації мовлення 222 Послідовність повного синтаксичного аналізу складного речення 234 Тематика індивідуальних завдань .236 Термінологічний словник 240 Питання для підсумкового контролю 253 Рекомендована література 257
Keywords: синтаксис; українська мова; речення; словосполучення; текст; члени речення; синтаксичні зв"язки; пунктуація; 811.161.2’367(075.8)