Організаційна структура Європейської агенції з прикордонної та берегової охорони - Конончук, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
У статті висвітлено проблеми організаційної структури Європейської агенції з прикордонної та берегової охорони (Frontex). Агенцію створено для забезпечення європейського інтегрованого управління кордонами з дотриманням фундаментальних прав і підвищення ефективності політики ЄС щодо повернення громадян третіх країн до держав їх проживання. Визначено, що організаційно структура Агенції включає правління, виконавчого директора, заступників виконавчого директора, офіцера з фундаментальних прав, консультативний форум. Установлено, що до складу правління входять по одному представнику від кожної держави-члена та по два представники Європейської комісії. Правління обирає голову і його заступника з-поміж членів правління двома третинами голосів, що мають право голосу. Правління відповідає за прийняття стратегічних рішень Агенції. З’ясовано, що правління може створити виконавчий орган, який складається не більше ніж із чотирьох представників правління, уключаючи його голову, представника Європейської комісії та два члени правління. Виконавча рада допомагає правлінню та виконавчому директору в підготовці рішень, програм і дій, які повинні бути ухвалені правлінням, та, за необхідності, може приймати певні тимчасові, термінові рішення. Агенцією керує її виконавчий директор, який повністю незалежний під час виконання своїх обов’язків. Виконавчий директор відповідає за підготовку та виконання стратегічних рішень, ухвалених правлінням, і за ухвалення оперативних рішень. Зазначено, що офіцер із фундаментальних прав призначається правлінням після обговорення із консультативним форумом. Кандидат повинен мати відповідний рівень кваліфікації, експертних знань та професійний досвід у сфері фундаментальних прав, оскільки виконує завдання, пов’язані із забезпеченням дотримання прав людини під час оперативної діяльності FRONTEX. Визначено, що Агенція створює консультативний форум для надання їй незалежних консультацій із питань фундаментальних прав. Виконавчий директор та правління в координації із офіцером з питань фундаментальних прав можуть радитися з консультативним форумом із будь-якого питання, пов’язаного з фундаментальними правами.
Keywords: Європейський Союз; Європейська агенція з питань прикордонної та берегової охорони; прикордонний контроль; міграція; 341.221:351.746.1:061.1ЄС