Стильова транспозиція лексики в сучасному волинському медіадискурсі - Костусяк, Наталія Миколаївна; Демидюк, Олександр (Варшавський університет, 2025)
У статті проаналізовано дібрані з волинських медійних видань тексти періоду російсько-української війни, виділено мовні одиниці, які порушують канони газетної публіцистики, проте виконують низку важливих для реалізації авторських інтенцій функції, експресивізують висловлення, надають їм емо- ційно-оцінного забарвлення, слугують засобом створення розмовного колориту. Зосереджено увагу на лайливій лексиці, що містить у своїй структурі небуквені знаки. Явище стильової транспозиції слів схарактеризовано в контексті їхнього лексичного значення та розмежуванні стилістично маркованих одиниць у пря- мій мові та в суто журналістському мовленні.
Keywords: публіцистичний стиль; розмовно-побутовий стиль; мова масмедіа; лексема; вульгаризм; пейоратив