Основні етапи досліджень педагогічної діагностики - Гац, Георгій; Hats, Georgiy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
На необхідність застосування в навчальному процесі педагогічної діагностики вказували видатні вчені й педагоги. Активні дослідження індивідуальних особливостей дитини та відповідних тестових методик проводили у 20–30-х рр. ХХ ст. Науковці розробили основи психолого-педагогічного тестування, педологічні характеристики на учнів. Як окремий науковий напрям педагогічна діагностика з’явилася лише наприкінці 60-х рр. ХХ ст. в Німеччині, а пізніше − у США, Великобританії, Франції, Бельгії. Науковці вивчали питання пізнання особистості дитини, її потенційних можливостей. У нинішніх розвідках визначено загальнопедагогічні основи розвитку педагогічної діагностики, розкрито методики встановлення педагогічного діагнозу, особливості педагогічної діагностики вчителя-предметника. Prominent scientists and teachers have pointed out the necessity of applying educational assessment to the educational process. The active research of individual characteristics of a child and appropriate test methods were conducted in 20–30-s of the XX th century. Scientists have elaborated the foundations of psychological and educational testing and pedological characteristics of students. As a separate research area educational assessment appeared in the end of 60s of the XX th century in Germany, and later in the USA, Great Britain, France, Belgium. Scientists were studying the issues concerning the cognition of a child, and its potential capabilities. Current study defined the general pedagogical foundations of educational assessment, discloses the methods of establishing the educational diagnosis and peculiar features of the educational assessment of teachers.
The Main Stages of Researching Educational Assessment
Keywords: педагогічна діагностика; історія; етапи дослідження; pedagogical diagnosis; history; stages of research