Рисунок: методичні рекомендації з освітнього компоненту - Прокопович, Тетяна Анатоліївна; Берлач, Олександр Павлович (My University, 2022)
Методичні рекомендації з освітнього компоненту розроблені відповідно до стандарту освітньо-професійної програми підготовки здобувачів першого (бакалавр) рівня освіти і спрямовані на структуроване поглиблене вивчення правил та прийомів створення зображення геометричних об’єктів, предметів побуту, голови людини, черепа людини, фігури, а також більш детального вивчення анатомічно-конструктивної схеми та пластичних форм. Представлений матеріал сприятиме кращому закріпленню і розумінню здобувачем правил і принципів рисунку. Методичні рекомендації рекомендовано здобувачам освіти 1-4 курсу, спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація. Мета видання – надати методичну допомогу науково педагогічним працівникам і здобувачам ступеня бакалавра у проведенні і вивченні освітнього компоненту «Рисунок». Для науково педагогічних працівників і здобувачів ступеня бакалавра напряму підготовки 023 – «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».
Мета та завдання навчальної дисципліни «Рисунок» полягають у ознайомленні й освоєнні теоретичних і практичних знань та навичок студентів для поглиблення можливостей кола їх діяльності у різних техніках і напрямках рисунку. Основними завданнями та предметом вивчення є розвиток аналітичного мислення, формування просторового сприйняття і уяви, передача об'ємного зображення; формування вмінь перспективної побудови зображення; конструктивної основи зображуваних об'єктів, моделювання форм, знаходження оптимальних варіантів композиції рисунка. А також, опанування студентами принципів побудови реалістичного зображення на площині, розуміння цілісності зображення. Формування кола практичних графічних умінь. Пошук засобів, що підкреслюють найбільш характерні особливості зображувальної моделі, що сприятиме найбільшої виразності рисунку. Опанування вміння зображення предметів у будь-якому середовищі та освітленні, формування уміння передавати об`єм та світло-тінь предмета, відображення видимої (об’єктивної) реальності; досягнення графічної грамоти; формування у студентів вільного володіння графічними навиками рисунку, освоєння прийомів творчого пошуку в розв’язанні практичних завдань; освоєння різних технік виконання, технологій графічних матеріалів; розвиток образотворчого мислення, що є необхідним для творчої діяльності в усіх видах образотворчого мистецтва; розвиток образного мислення і художніх здібностей, виховання загально-естетичної культури студентів. Програма містить: - загальні теми для ознайомлення із видами і техніками рисунку; - теми для навчання рисунку на всебічному вивченні натури; - спеціальні теми, що розкривають і розвивають уміння передавати об`єм та світло-тінь предмета; - темами, що розкривають аспекти методики виконання графічної роботи олівцем; - теми для вивчення послідовності виконання робот в натюрмортному, портретному, пейзажному жанрах; - теми, які розкривають прийоми різних технік рисунку. 1. Пререквізити: Рисунок, Живопис, Композиція, Перспектива. Постреквізити:, Рисунок, Живопис, Шрифти і типографіка, Композиція, Художньо-прикладна графіка, Декоративно-прикладне мистецтво, Перспектива, Техніки і матеріали в образотворчому мистецтві, Скульптура. 2. Мета і завдання навчальної дисципліни: Формування у студентів фахових компетенцій в галузі малюнку, які сприятимуть сформуванню вміння створювати високохудожні оригінальні твори у галузі образотворчого та декоративного мистецтва. Основними завданнями вивчення дисципліни «Рисунок» є: - формування вміння застосовувати набуті знання у практичних ситуаціях; - розвиток розуміння предметної області професійної діяльності художника; - проведення інноваційної діяльності на основі сучасних тенденцій розвитку образотворчого мистецтва; - надати знання про закони розподілу світла і тіні, тону і тональних співвідношень в роботі над рисунком; - навчити закономірностей моделювання деталей зображення фігури людини різними графічними матеріалами; - формування фахівців, здатних створювати високохудожні оригінальні твори у галузі образотворчого та декоративного мистецтва; - розвиток здатності генерувати нові творчі ідеї образотворчого втілення; - створення оптимальних умов застосування графічного втілення для оптимізації діяльності в умовах сучасності. . 3. Результати навчання (Компетентності) - Здатність генерувати авторські інноваційні пошуки в практику сучасного мистецтва. - Здатність розуміти базові теоретичні та практичні закономірності створення цілісного продукту предметно-просторового та візуального середовища. - Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. - Здатність генерувати нові ідеї (креативність). - Здатність інтерпретувати смисли та засоби їх втілення у мистецькому творі. - Здатність використовувати професійні знання у практичній та мистецтвознавчій діяльності. Також, підчас вивчення дисципліни «Рисунок» студенти здобудуть знання про значення тональних співвідношень, важливість локально-кольорових і температурних співвідношень. Освоять знання та розуміння предметної області професійної діяльності художника. Здобудуть вміння генерувати нові творчі ідеї графічного втілення; здатність застосовувати сучасні методи втілення графічних технік рисунку для оптимізації діяльності. Розумітимуть значення тональних співвідношень, важливість лінійно-конструктивної побудови. Знатимуть основні закономірності взаємозв’язку зовнішньої форми з її внутрішньою конструкцією та функціональним призначенням; Вмітимуть: - визначати найголовніший компонент (пляму) композиції; - правильно визначити пропорції зображуваного об'єкту ; - визначати тонально акцент композиції; - гармонійно поєднати всі елементи композиції створивши цілісний композиційний твір; - узгодити маси світлого і темного; - передати форму та матеріальність всіх елементів натурного матеріалу; - методично і грамотно вести роботу в різних техніках малюнку; - виконувати графічні етюди різними матеріалами; - бачити форму цілісно; - створювати завершену картину в різних жанрах: натюрморт, пейзаж, портрет; - вміти працювати в різних техніках рисунку: олівець, вугілля, сангіна.
Keywords: рисунок; методичні рекомендації; 74.742