Складники професійного іміджу майбутнього вчителя фізичної культури - Ковальчук, Л.; Ткачівська, І.; Презлята, Г.; Курилюк, С.; Kovalchuk, L.; Tkachivska, I.; Prezliata, H.; Kuryliuk, S. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто важливість професійних та особистісних якостей педагогічного іміджу вчителя фізичної культури. У процесі формування здорового способу життя та здоров’язберігальної поведінки чільне місце займає вчитель фізичної культури, від якого суспільство вимагає володіння не тільки професійними, а й особистісними якостями, тобто це повинен бути фахівець із високим професійним іміджем. Саме професійний імідж виступає показником культури педагогічної діяльності, яка забезпечує професійну ідентифікацію й саморозвиток особистості вчителя фізичної культури. Завдання роботи полягало у виявленні та ранжуванні студентами – випускниками факультету фізичного виховання та вчителями фізичного виховання основних складових частин педагогічного іміджу майбутнього вчителя фізичної культури. Установлено, що основними складниками, які впливають на формування педагогічного іміджу майбутнього вчителя фізичної культури, виступають професійний, особистий і соціально-поведінковий компоненти. Найбільш прийнятний . The importance of professional and personal qualities of physical education teacher’s image are considered in the article. Professional image appears as an indicator of teaching activities standard which provides professional identity and self-development of a physical education teacher. The research task is to detect and rank by graduating students of physical education departament and physical education teachers major components of the pedagogical image of future physical education teachers. It is established that the main components influencing pedagogical image of future physical education teachers formation are professional, personal, social and behavioral components. Most appropriate for pedagogical image is a democratic style of teacher-student relationship. However, respondents ignore social and behavioral qualities training which need to draw attention in both, as in the training of specialists-to-be, as in physical education teachers raising the level of one’s skill.
Components of Professional Image of Future Physical Education Teachers
Keywords: професійний імідж; майбутній учитель; фізична культура; professional image; future teacher; physical education