Історія міста Чорторийська на Волині (від найдавніших часів до кінця ХІХ століття) - Петрович, Валентина Василівна (My University, 2024)
Малі міста України творять окремий просторовий, адміністративно-територіальний пласт суспільного життя. В них закладено особливий, присутній тільки їм урбаністичний зміст, де поєднуються в єдине ціле риси міського та сільського з усіма їх позитивними виявленнями. Проблематика, що стосується історії міста Чорторийська у зазначених хронологічних межах, неодноразово привертала до себе увагу дослідників. Визначено, що особливо цей процес посилився протягом останніх десятирічь. Це пов’язано з актуалізацією історико-краєзнавчих досліджень та проблем регіональної історії України. В даній статті зосереджено особливу увагу на етапах становлення та розвитку міста в різні історичні періоди, від найдавніших часів до кінця ХІХ століття. Зазначено, що місто Чорторийськ належить до давніх населених пунктів Волині. Показано, що в другій половині ХІІ–ХІІІ ст. Чорторийськ був столицею дрібного удільного князівства чи волості. Чисельна кількість згадок про Чорторийськ у Руському літописі, а саме в зв’язку з різними політичними подіями місто згадується шість разів, вказує на помітну його роль у житті Волинської землі на північно-східних рубежах у XIII столітті. Місто, навіть, порівнювали з столицею Волинської землі – містом Володимиром. Він мав могутню оборонну систему, до якої входив князівський замок із земляними валами, дерев’яними, а пізніше мурованими стінами. Виокремлено особливості перебування Чорторийська у власності найвідоміших представників князівських родин, що відігравали важливу роль у житті міста, зокрема, й України загалом. Воно досягнуло високого рівня розвитку, стало резиденцією, родовим володінням князів українсько-польського походження Чарторийських. Розглянуто питання щодо назви міста. Проте, на думку низки дослідників, на жаль, питання історичної топографії давнього міста ще не достатньо вивчене.
Keywords: регіональна історія; місто; Волинська земля; резиденція; князі Чарторийські; 94(477.82)