Динамічні паузи як засіб фізичної реабілітації дітей - Аксьонова, Олена; Сіроткіна, Тетяна; Aksyonova, Olena; Sirotkina, Tetyana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Для того, щоб зменшити відчуття втоми під час навчальної діяльності, потрібно періодично змінювати вид діяльності. У цьому можуть допомогти динамічні паузи. Вони не вимагають багато часу (1–2 хв) і швидко впливають на стан організму, знімають місцеве й загальне стомлення, дають необхідний відпочинок головному мозку. Сигналом до виконання динамічних пауз служать об’єктивні відчуття втоми, появи апатії, сонливості, головного болю тощо. Визначені загальні класи методик щодо організації та проведення динамічних пауз у режимі навчального дня учнів як засіб профілактики порушень опорно-рухового апарату, появи учнівської втоми, спадку рівня працездатності. За мотиваційним компонентом методику організації та проведення динамічних пауз умовно класифікуємо на такі методичні групи: авторитарна, інтуїтивна, дидактична, біоритмологічна, методика «Гімнастика мозку», методика сенсорно-координаційних тренажів. Означені групи методик виправдані в умовах навчального процесу в навчальному закладі будь-якого типу. In order to reduce feeling of tiredness during a lesson it is necessary to change activities from time to time. In this case dynamic pauses may help. They don’t require much time (12 minutes) and quichly influence on organism’s condition, take off local and general tiredness, let brain rest. A singal for conducting dynamic pauses are feeling of tiredness, apathy symptom, sleepiness, headache, etc. We have defined general classes of methods that are applied for organization and conducting of dynamic pauses during a school day as means of prophylaxis of locomotorium impairment, tiredness occurrence, decreasing of working capacity level. According to a motivation component methods of organization and conducting of dynamic pauses may be divided into such methodical groups as authoritarian, intuitive, didactic, biorhythmical, method “Brain gymnastics”, method of sensor-coordinating trainers. These groups of methods are effective under condition of educational process in an educational establishment of any type.
Dynamic Pauses as Means of Physical Rehabilitation
Keywords: динамічні паузи; фізична реабілітація; режим навчального дня; dynamic pauses; physical rehabilitation; regime of a school day