Недержавне пенсійне забезпечення в Україні - Демчук, Ірина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розглянуто теоретичні та практичні аспекти недержавного пенсійного забезпечення в Україні як ключового елемента реформування національної пенсійної системи. Проведено аналіз сучасного стану та основних тенденцій розвитку недержавного пенсійного забезпечення в контексті демографічних викликів, фінансової нестабільності та низького рівня пенсійного забезпечення в державному секторі. Визначено економічну сутність, цілі та завдання недержавного пенсійного забезпечення як важливого інструменту соціальної політики. Розглянуто механізми функціонування недержавних пенсійних фондів (НПФ), їхню нормативно-правову базу та роль у забезпеченні фінансової стабільності пенсійної системи. Проаналізовано динаміку суб’єктів недержавного пенсійного забезпечення, рівень довіри населення до приватного пенсійного забезпечення та залучення фінансових ресурсів у довгострокові інвестиції. Особливу увагу приділено міжнародному досвіду функціонування недержавних пенсійних систем, таких як у Франція, Японія, США, Німеччина та Швеція, для визначення можливостей його адаптації до українських умов. Досліджено вплив недержавного пенсійного забезпечення на економічний розвиток, зокрема через стимулювання заощаджень, розвиток фінансових ринків та зміцнення соціальної стабільності. Обґрунтовано основні напрями вдосконалення недержавного пенсійного забезпечення в Україні, зокрема через запровадження стимулюючих податкових пільг, посилення прозорості діяльності НПФ, підвищення фінансової грамотності населення та посилення контролю за діяльністю фондів. Зроблені аналітичні та розрахункові висновки дозволяють оцінити поточний стан системи недержавного пенсійного забезпечення, її ефективність та здатність забезпечувати пенсійні виплати Результати дослідження випускної роботи можуть бути корисними для усіх зацікавлених сторін, включаючи управлінців активами НПФ, лайфових страхових компаній, державних органів при прийнятті рішень з регулювання, а також для розробки стратегій управління пенсійними активами й забезпечення фінансової стабільності
Keywords: недержавне пенсійне забезпечення; соціальна політика; фінансова стабільність; пенсійна програма; страхові компанії; пенсійні фонди