Обліково-аналітичне забезпечення оподаткування сфери перевезень - Бандура, Роман Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі розкрито організаційні та технологічні аспекти діяльності підприємств сфери автоперевезень сутність доходів та витрат, роль собівартості продукції в сучасних умовах господарювання, класифікацію витрат і її основні ознаки, розглянуто вітчизняну практику господарювання автотранспортних підприємств. Проаналізовано середовище функціонування вітчизняних і міжнародних автоперевезень та визначено їх перспективи розвитку в Україні Визначено вплив організаційно-технологічних особливостей підприємства галузі автоперевезень на побудову обліку витрат і калькулювання собівартості перевезень. Подано розширену оцінку діяльності та економіко-організаційну характеристику підприємства. Досліджено організаційну структуру підприємства, подано можливі напрями оптимізації. Потребувала детального аналізування система оподаткування автотранспортних підприємств у контексті здійснення вітчизняних та міжнародних перевезень. Зазначено, що підприємства можуть обирати загальну чи спрощену систему оподаткування, набувати статусу платника податку на додану вартість чи залишатися неплатником. Дослідження містить шляхи покращення обліково-аналітичного забезпечення управління операційними витратами. Детально описано процес формування та застосування програмних продуктів в управлінні підприємством та подано два можливі шляхи оптимізації інформаційної системи підприємства у зв’язку із використанням російського програмного забезпечення, яке на даний час не відповідає вимогам користувачів. Перший полягає у заміні або оптимізації окремих модулів програмного комплексу. Другий, радикальний, передбачає придбавання нового програмного забезпечення з перенесенням інформації. Найбільш прийнятні варіанти програмних комплексів також зазначені автором у роботі. Автором подано 4 критерії, які мають враховуватися при виборі системи оподаткування та обґрунтовані рекомендації щодо доцільності зміни системи оподаткування у контексті діяльності із загальної на спрощену, що суттєво оптимізовує податкове навантаження на діяльність підприємства.
Keywords: доходи; витрати; оподаткування; обліковий програмний комплекс; перевезення; організаційна структура