Геософічний підхід як феномен постнекласики в суспільно-географічних дослідженнях - Кисельов, Ю. О.; Kyselov, Yu. O. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Висвітлено суть геософічного підходу в суспільно-географічних дослідженнях. Обґрунтовано можливість використання цього наукового підходу в усіх основних галузях суспільної географії. Наведено приклади застосування геософічного підходу в демогеографії – під час вивчення проблем відтворювання населення та міграцій, в економічній географії – у контексті питань реіндустріалізації старопромислових регіонів, у соціальній географії – у дослідженнях геокультурної сфери, в політичній географії – під час аналізу електорально-географічих даних. Доведено, що геософічний підхід належить до постнекласичних мето-дологічних розробок у географії.The being of the geosophical approach in the human and geographical investigations is observed. The possibility of using this scientifically approach in all main branches of the human geography is grounded. Examples of using geosophical approach in demogeography – studying issues of reproduction of population and migrations, in the economical geography – in the context of issues of the re-industrialization of the old-industrial regions, in the social geography – studying the geocultural sphere, in the political geography – analyzing electoral and geographical data – are adduced. It is proved that the geosophical approach belongs to the post-non-classical methodological elaborations in geography.
Geosophical Approach as a Phenomenon of Post-non-classics in the Human and Geographical Investigations
Keywords: геософія; постнекласика; «софійність»; геософічний підхід; суб’єкт-об’єктна збіжність; geosophy; post-non-classics; «sophyness»; geosophical approach; subject and object convergence