Номінації кімнатних рослин у західнополіських говірках (матеріали для словника української народної номенклатури рослин) - Омельковець, Руслана; Omelkovets, Ruslana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті на підставі самостійно зібраних за розробленою програмою матеріалів представлений чималий набір номенів, які репрезентують кімнатні рослини в західнополіських говірках, визначено специфіку номінації цієї лексико-тематичної групи. Назви квітково-декоративних рослин у західнополіських говірках утворюють багату в репертуарному плані тематичну групу лексики (ТГЛ), ступінь репрезентації й номенативна варіативність десигнатів якої різні. Лексична варіативність цієї ТГЛ наскрізь пронизана синонімічними відносинами, крім цього спостерігається використання тих самих назв для номінації кількох десигнатів. Більшість найменувань кімнатних рослин – монолексеми.Аналітичні найменування представлені переважно за типом атрибутивного словосполучення.The article is based on independently developed program and collected sources which present considerable empirical material – set of noments representing flower ornamental plants in westernpollisyan dialects, identified specific category of lexical and thematic groups. Names of flower ornamental plants in westernpollisyan dialects form a plentiful vocabulary in terms of thematic group, level of representation and nominative variability of desyhnativs which are different. Lexical variation of group thoroughly imbued by synonymous relations, besides the same names for nomination of several desyhnativs are used. Most types of flower ornamental plants – monolexems. Analytical names are represented mainly by the type of attributive phrases.
Tools of Nomination in Flower Ornamental Plants Vocabulary in Westernpollisyan Dialects
Keywords: лексема; номінація; засоби номінації; назви кімнатних рослин; західнополіські говірки; nomination; lexem; tools of formation of titles; names of flower ornamental plants; westernpollisyan dialect