Соціально-психологічні особливості взаємозв'язку ціннісних орієнтацій та довіри до реклами - Кульчицька, А. В.; Kulchytska, A. V. (Психологічні перспективи. Випуск 23, 2014, 2014)
Стаття присвячена вивченню соціально-психологічних особливостей цін-нісних орієнтацій сучасного споживача та його зв’язку з довірою до реклами. Концепт довіри до рекламного звернення бачимо як універсальний інструмент для вивчення цієї теми, оскільки довіра аудиторії рекламному повідомленню і його джерелу – один із основних показників успішності комунікації. Уточнено особливості формування довіри до рекламних звернень з огляду на наукові дані; запропоновано спосіб дослідження цього явища з огляду на ціннісно-смислові особливості особистості як важливі детермінанти під час оцінювання рекламного звернення. Наведено результати соціально-психологічного дослідження щодо психологічних особливостей взаємозв’язку ціннісних орієнтацій на формування довіри до рекламного звернення. Для виявлення деяких особистісних детермінант довіри/недовіри особистості рекламним зверненнями авторка провела цикл досліджень із використанням методичного інструментарію різної спрямованості. Визначено особливості ціннісно-смислових структур особистості. Наведено результати соціально-психологічного дослідження щодо взаємозв’язку довіри особистості й ціннісних орієнтацій; особливостей довіри до рекламних повідомлень у представників різних типів ставлення до світу, себе та інших людей; перевірки твердження про існування взаємозв’язку характеристик довіри й недовіри особистості іншим людям і її особливостей довіри рекламним персонажам; визначення особливості ставлення та довіри до рекламних звернень у людей із різними ціннісними орієнтаціями. Узагальнені результати дослідження засвідчують, що з безлічі важливих чинників, які детермінують формування довіри до реклами, можна назвати ціннісні орієнтації. Вони виступають певним орієнти-ром, а також фільтром, що пропускає лише ту інформацію, яка прийнятна, корисна й потрібна конкретній людині. The article is devoted to the problem of the social and psychological peculiarities of the personal values of users, the influence of personal values on the confidence to publicity and its sources. The author considers the concept of confidence to publicity addressing to be a universal instrument for the study the article subject-matter, since the concept is one of the basic indicators of a successful communication. In view of the latest scientific data, the peculiarities of the development of confidence to publicity addressing are pointed out, the way to survey this phenomenon is suggested. It is based on the idea that the personal values can be an important component of the publicity addressing evaluation. The results of the investigation are presented concerning the peculiarities of interrelation between the personal values and the development of confidence to public addressing. To indicate some features of users confidence / no confidence to publicity addressing a number of the surveys was carried out by means of the methodical instruments of different purposefulness. It resulted in showing up the variety of the users personal values composition. The results of the investigation are described concerning the following aspects of the problem under survey: interrelation of personal values and confidence; peculiarities of confidence to public addressing among people with different kinds of attitude to the world, themselves and other people; approving of the position about the interrelation between the features of confidence / no confidence to other people and the features of personal confidence to publicity characters; showing up of the peculiarities of the personal attitudes and confidence to publicity addressing among the people with different kinds of personal values. The generalized results of the research prove personal values to be one of the most important factors for the development of personal confidence to publicity. Personal values can serve both as certain behavior guiding lines and filter for people / users to select proper, helpful and needed information. Статья посвящена изучению социально-психологических особенностей ценностных ориентаций современного потре-бителя и их влиянию на доверие к рекламе. Концепт доверия к рекламному обращению видится автором как универсальный инструмент для изучения данной темы, поскольку доверие аудитории рекламному обращению и его источнику – один из основных показателей успешной коммуникации. Уточняются особенности формирования доверия к рекламным сообщениям на основании научных данных, предлагается способ исследования этого явления с учетом ценностно-смысловых особенностей личности как важной составляющей при оценке рекламного сообщения. Приведены результаты социально-психологи-ческого исследования относительно психологических особенностей взаимосвязи ценностных ориентаций и формирования доверия к рекламному сообщению. С целью выявления определенных личностных детерминант доверия/ недоверия личности к рекламным сообщениям автором был проведен цикл исследований с использованием методического инструментария разной направленности. Опре-делены особенности ценностно-смысловых структур личности. В статье при-водятся результаты социально-психологического исследования, касаемые взаимосвязи доверия личности и ценностных ориентаций; особенностей доверия к рекламным сообщениям у людей с разным типом отношения к миру, к себе и к другим людям; проверки утверждения о существования взаимосвязи характеристик доверия / недоверия личности к другим людям и их особенностей доверия к рекламным персонажам; определения особенностей отношения и доверия к рекламным сообщениям у людей с разными ценностными ориентациями. Обобщенные результаты исследования свидетельствуют о том, что из огромного количества факторов, которые влияют на формирование доверия к рекламе, можно назвать ценностные ориентации. Они выступают определенным ориентиром, а также фильтром, который пропускает только ту информацию, которая приемлема, полезна и нужна для конкретного человека.
Keywords: Ключові слова: ціннісні орієнтації, довіра, реклама, ставлення, комуні-каційна взаємодія, споживач.; Ключові слова: ціннісні орієнтації, довіра, реклама, ставлення, комуні-каційна взаємодія, споживач.