Науково-дослідна робота студентів у процесі вивчення порівняльної педагогіки - Ємчик, Олександра Григорівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Статтю присвячено визначенню та обґрунтуванню напрямів, етапів та форм залучення студентів до науково-дослідної роботи у процесі вивчення порівняльної педагогіки у закладі вищої освіти. Науково-дослідну діяльність визначено як взаємодію студентів і викладачів з метою поглиблення педагогічних компаративістських знань, умінь і навичок, отриманих в ході навчального процесу. Виділено два блоки в науково-дослідницькій діяльності студентів – навчально-дослідну та науково-дослідну роботу. Перша – включена в освітній процес і здійснюється в навчальний час, друга – виконується у вільний від занять час. Визначено завдання професійної підготовки студентів у напрямі порівняльно-педагогічних досліджень та актуальні науково-дослідні компетенції, що формуються у процесі вивчення порівняльної педагогіки у закладі вищої освіти: інформаційно-комунікативні, методологічні, теоретичні, емпіричні. Описано етапи студентського порівняльно-педагогічного дослідження: орієнтувальний, виконавчий, контрольний та коригуючий. Схарактеризовано способи залучення студентів у навчально-дослідну діяльність у процесі вивчення порівняльної педагогіки, а саме наукова дуель, case-study, педагогічні кросворди, порт фоліо, навчальні міні-дослідження, а також робота з зарубіжною художньою літературою. Доведено, що їх використання сприяє не тільки ефективному освоєнню студентами змісту навчальної дисципліни «Порівняльна педагогіка», а й формуванню готовності до використання методів наукового дослідження, здійснення професійної самоосвіти, передбаченої вимогами державного освітнього стандарту вищої освіти.
Keywords: науково-дослідна робота студентів; порівняльна педагогіка; порівняльно-педагогічне дослідження; 378:001.89]+37.013.74