Театральне життя у повітових містах Волинської губернії в першій половині ХІХ ст. - Karlina, Oksana; Карліна, Оксана (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розкрито зародження театрального життя у волинських повітових містах у першій половині ХІХ ст. Джерельною базою послужили збережені в архівних матеріалах афіші пересувних театральних колективів. Показано, як презентований на сцені різножанровий репертуар сприяв поширенню творчості багатьох європейських і вітчизняних драматургів на українських землях та формуванню професійної театральної культури в містах та містечках Волині. Наголошено на використанні й відображенні в кількох творах, поставлених на сцені в різних містах Волині, української мови й тематики.The article considers the processes of establishing theatres in Volyhnian provincial towns in the first half of the 19th cent. The analysis is based on the sources preserved in the archival materials of the late 30-ies and early 40-ies of the 19th cent. It has been shown that predominantly the actors arrived at Dubno, Rivne, Lutsk, Kremenets, Volodymyr-Volynskyi, and also in Berdychiv, Radzyvilov and Lyubar, which had already got the status of towns. The performances were held in the houses of town-inhabitants, which were rented for a time. The performances were staged mainly in the periods of great fairs. In that way actors familiarized the people and spread the plays and works of famous European and Ukrainian playwrights.
Theatrical Life in Provincial Towns of Volyn Gubernia in the First Half of the 19th Cent.
Keywords: Волинська губернія; повітове місто; пересувний театр; театральний репертуар; музично-драматичний жанр; Volyhnian Cubernia; province town; moving theatre; theatre repertoire; music-drama genre