Басейн р. Широка: рекреаційний потенціал ПЗФ об’єктів. - Полянська, Тетяна Олександрівна; Стельмах, Валентина Юріївна; Полянський, Сергій Володимирович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Качаровський, Роман Євгенович (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Враховуючи сучасний стан екосистем істотно посилюється роль малих річок, зокрема Волинської області, у їх збереженні та відтворенні регулювання водного балансу території. Слід зауважити, що часто інформація про малі річки, обмежена лише відомостями про їх морфометричні показники це є поштовхом до проведення дослідження басейнів малих річок з точки зору їх сучасного стану, перспектив використання та формування природно-заповідної мережі. Малі річки регіону є об’єктом досліджень науковців: Мольчака Я. О., Фесюка В. О., Забокрицької М. Р., Чижевської Л. Т., Полянського С. В. Нетробчук І. М., Павловської Т. С. Вивченню рекреаційного потенціалу ПЗФ об’єктів басейнів цих річок присвячені наукові праці Чижевської Л. Т., Карпюк З. К., Полянського С. В., Полянської Т. О., Мельник (Чир) Н. В., Єрко І. В., Мельника О. В., Качаровського Р. Є., Антипюк О. Результати проведених досліджень – це зростання ефективності використання малих річок та більш гармонійні відносини в системі «людина-водні системи».
Keywords: Волинська область; Ковельський район; рекреаційний потенціал; природно-заповідний фонд; річка Широка; річка Бобрівка; річка Турія; заказники; 911.3:379.8]:556.51(477.82)