Формування підприємницької компетентності учнів у шкільному курсі «Підприємництво і фінансова грамотність» - Горкавчук, Роман Русланович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження на тему «Формування підприємницької компетентності учнів у шкільному курсі «Підприємництво і фінансова грамотність» орієнтоване на визначення методів, підходів та освітніх інструментів, які максимально результативно сприяють розвитку в учнів уміння приймати обґрунтовані фінансові рішення, працювати над власними проєктами й оцінювати економічні ситуації. Проаналізовано зміст сучасних модельних програм і сучасні освітні технології та методи, що сприяють формуванню фінансової грамотності й підприємливості у школярів. Особливу увагу приділено впровадженню інтерактивних форм навчання, проєктної діяльності, симуляційних ігор та практикоорієнтованих завдань. У роботі представлено результати педагогічного експерименту, які засвідчують позитивний вплив розробленої методики на рівень сформованості ключових компетентностей учнів. Отримані результати експериментальної роботи засвідчують зростання рівня сформованості підприємницьких та фінансових умінь учнів, а матеріали дослідження можуть бути використані вчителями, методистами та розробниками освітніх програм для удосконалення змісту курсу «Підприємництво і фінансова грамотність».
Keywords: підприємницька компетентність; фінансова грамотність; інтерактивні методи навчання; проєктна діяльність; освітній експеримент; модельні програми; компетентнісний підхід