Геологічна будова - Залеський, Іван Іванович; Зузук, Федір Васильович; Мельничук, Віктор Григорович; Zaleskyi, Ivan I.; Zuzuk, Fedir V.; Melnychuk, Viktor H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Визначені основні стратони древніх геологічних утворень та їх структурно-тектонічні особливості. Виявлені кільцеві лінеаментні сруктури. З необхідною детальністю розглянуті комплекси порід, що мають безпосередній вплив на експлуатацію Хотиславського кар’єру. Встановлено, що четвертинні відклади поширені у вигляді суцільного плаща і відзначаються широким спектром генетичних типів, мінливих у розрізі і за простяганням. Особливо детально вивчені морські відклади верхньої крейди, що розроблятимуться Хотиславським кар’єром. Історія геологічного розвитку району досліджень викладена від часу формування кімерійсько-альпійського циклу, що дає уявлення про перебіг умов формування утворень крейди, плейстоценових та голоценових відкладів. Коротко викладені прояви сучасних екзогенних геологічних процесів. На території регіону фіксується два льодовикових кінцево-моренних пасма, зокрема, на півдні – Головнянсько-Вижівське дніпровської епохи зледеніння, а на півночі така смуга простягується від с. Ростань до г. Йосифової і далі на схід дещо південніше с. Сільця–Млинівські. Північне пасмо значно еродоване дніпровським льодовиком.
Keywords: геологічна будова; четвертинні відклади; стратифіковані утворення; дочетвертинні відклади; крейдова система; озерно-алювіальні відклади; озерно-болотні відклади; тектонічні особливості; геологічна процеси; історія геологічного розвитку