Взаємозв’язок нарцисизму та губристичної мотивації особистості студентів - Фоменко, К. І.; Fomenko K. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2014)
У статті розглянуто поняття «губристична мотивація», «прагнення до досконалості», «прагнення до переваги», «нарцисизм» у роботах зарубіжних та вітчизняних учених. Сучасні уявлення про нарцисизм як про універсальний та необхідний складник здорової самосвідомості, орієнтований на захист, заповнення та збереження структурної цілісності власного Я дають можливість розглядати цей феномен у його зв’язку з губристичними прагненнями особистості. Представлено методи дослідження губристичної мотивації та нарцисизму, а також результати дослідження взаємозв’язку між показниками нарцисизму та формами губристичної мотивації. Показано, що в студентському віці нарцисичні риси особистості виявляються в таких параметрах, як «очікування особливого ставлення» та «маніпулювання в міжособистісних стосунках». Для студентів характерні впевненість у тому, що до них повинно бути особливе ставлення з боку оточення; роздратування, коли їх очікування з приводу особливого ставлення до них оточення не реалізуються; студенти більшою мірою схильні використовувати інших людей для посилення власної соціальної позиції, досягнення цілей. Доведено, що губристичність нарцисичної особистості студента розкривається в прагненні до переваги, що пов’язано з такими нарцисичними рисами, як «потреба в постійній увазі та захопленні», «поглиненість фантазіями», «грандіозне почуття самозначущості», «надмірна зайнятість почуттям заздрощів», «маніпулювання в міжособистісних стосунках». Студенти, які виявлять прагнення до досконалості, також характеризуються такою нарцисичною рисою, як «потреба в постійній увазі та захопленні». In the article we examine terms hubristic motivation, striving for perfection, striving for superiority, narcissism, also views of foreign and native scientists to this problem. Research methods and of hubristic motivation and narcissism are given. Results of investigation of correlation between hubristic motivation and narcissism are shown. In the student’s age the traits of narcissistic personality are manifested in such settings as «Expectations of special treatment» and «Manipulation in interpersonal relationships». So the student is characterized by confidence in the fact that for them to be particularly relevant side environment irritation when their expectations about particular attitudes environment is not implemented. Students are more likely to use other people to enhance their own social position goals. Hubristic and narcissistic individual student disclosed in pursuit of advantages associated with narcissistic traits such as «The need for constant attention and admiration», «Immersion in fantasy», «Grandiose sense of self importance», «Deep feeling of envy», «Manipulation in interpersonal relationships». Students will express striving for perfection is also characterized by a narcissistic trait such as «The need for constant attention and admiration».
The Correlation of Narcissism and Hubristic Motivation of Student Personality
Keywords: губристична мотивація; прагнення до переваги; прагнення до досконалості; нарцисизм; hubristic motivation; striving for perfection; striving for superiority; narcissism