Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки - Дудар, Діана Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У рецептурі лікарських пастилок смак і консистенція є важливими характеристиками для сприйняття пацієнтом. Аптечна рецептура може відігравати важливу роль, оскільки її перевагою є те, що препарати можуть бути виготовлені відповідно до конкретної ситуації або специфічних властивостей смаку пацієнта. На сьогодні на вітчизняному фармацевтичному ринку реалізуються пастилки тільки промислового виробництва. Проте відома практика екстемпорального виготовлення різних видів пастилок у країнах з розвиненою економікою. Тому важливим завданням для фармацевтичної науки і практики є розробка складу і лабораторної технології пастилок, що дозволить швидко реагувати на потреби пацієнтів і забезпечити індивідуальний підхід до терапії. Мета роботи: Дослідження складу і технології виготовлення основи пастилок в лабораторних умовах як носія для уведення різних груп активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Результати роботи. У магістерській роботі наведено теоретичне обґрунтування і експериментальне дослідження складу і аптечного технології основ жувальних пастилок як активних носіїв АФІ для орального застосування. У вступі наведено актуальність теми, мету, завдання дослідження, відзначено наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів. Випускна кваліфікаційна робота включає в себе 3 основних розділів. У першому розділ наведено результати з огляду літературних джерел про лікарську форму (ЛФ) «пастилки», номенклатури допоміжних речовин, що використовуються в складі і технологічному процесі цієї ЛФ; здійснено аналіз асортименту лікарських препаратів (ЛП) у формі пастилок на вітчизняному фармацевтичному ринку за складом АФІ і країнами-виробниками. У другому розділі обґрунтовано етапи дослідження відповідно до обраної ЛФ, розглянуто методи дослідження експериментальних зразків, що використовувались в експерименті. У третьому розділі на основі експериментальних досліджень обґрунтовано вибір гелеутворювача і коригентів смаку і запаху. Теоретично та експериментально обґрунтовано оптимальний склад основи жувальних пастилки, а саме: агар-агар – 3,0; гліцерин – 20,0; лимонна кислота – 0,5; глюкоза – 20,0; калію сорбат – 0,2; апельсину ефірна олія – 0,3; харчовий барвник – 0,05; вода очищена до 100,0. Опрацьовано лабораторну технологію основи жувальних пастилок, яка включає наступні стадії: підготовка виробництва, підготовка інгредієнтів рецептури, приготування розчину ВМС, уведення решта допоміжних речовин, виливання у форми, дослідження показників якості.
Keywords: пастилки; гелеутворювачі; екстемпоральне виготовлення; допоміжні речовини