Особливі випадки іменникового словоскладання в сучасній німецькій мові - Рись, Лариса; Rys, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано такі малодосліджені словотвірні моделі іменникового словоскладання німецької мови, як багатокомпонентні іменникові композити й композити, які містять у своїй структурі літери. Описано словотвірні характеристики іменникових композитів німецької мови та їхні основні типи; простежено структуру та відношення між складниками багатокомпонентних ІК; установлено види синтаксичних сполучень, які можуть виступати першим безпосереднім складником фразових композитів. Визначено можливі способи функціонування літер і формул у складі іменникових композитів, які виявляють їхню залежність від певних галузей знань, окрім випадків застосування літер в іконічній функції. Схарактеризовані види іменникового словоскладання слугують детальнішій класифікації словотвірних моделей іменникового словоскладання німецької мови. Наведені приклади засвідчують, що описані моделі словоскладання – продуктивні словотвірні процеси в сучасній німецькій мові. The article deals with such little-investigated word formation models of nominal composition in the modern German as multicomponential noun compounds and noun compounds which contain letters in their structure. In the research the word-formation characteristics of noun compounds of the German language and their basic types are described; the structure and the relations between the immediate constituents of multicomponential noun compounds are observed; the types of syntactic constructions which can be the first immediate constituent of phrasal compounds are revealed. The possible ways of functioning of letters and formulas in the structure of noun compounds are defined. The noun compounds with letters show their dependence on certain branches of knowledge, except when the letters are used in the iconic function. Analysed types of noun compounds show that the described compound models are productive ways of word formation in the modern German language.
Particular Cases of Nominal Composition in the Modern German Language
Keywords: іменниковий композит (ІК); перший безпосередній складник (ПБС); другий безпосередній складник (ДБС); багатокомпонентний композит; фразовий композит; noun compound; the first immediate constituent; the second immediate constituent; multicomponent compound; phrasal compound