Деякі нерегулярні звукові модифікації у структурі західнополіських прислівників - Громик, Юрій Васильович; Hromyk, Yu. V. (Волинський державний університет ім. Лесі Українки., 1999)
Проаналізовано комбінаторні звукові зміни у структурі прислівників, зафіксованих у західнополіських говірках. Серед чинників, які зумовили нерегулярні звукові зміни, найдієвішими визнано деетимологізацію, т. зв. народну етимологію, аналогійні вирівнювання, неточне відтворення структури іншомовного слова при його запозиченні та адаптації до звукових особливостей говірки тощо. Установлено, що внаслідок поліетапності спонтанних фонетичних модифікацій склався помітний шар вторинних, пізніх за часом появи прислівникових структур, які, що характерно, не формують чітко окреслених ареалів і часто поза досліджуваним говором не фіксуються.
Keywords: прислівник; західнополіський говір; нерегулярна звукова модифікація; асиміляція; дисиміляція; метатеза