"Працівники" : картина в змішаній техніці - Петрук, Іван Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено творчу працю у техніці мішаного живопису. Метою роботи є дослідження особливостей сюжетно-фігуративного живопису та виявлення потенціалу мішаної техніки у зображенні теми праці, а також показати образ робітника як важливої складової соціокультурного контексту та створити авторську композицію «Робітники». У першому розділі роботи проаналізовано історичний розвиток зображення праці в образотворчому мистецтві — від античності до сучасності. Розглянуто трансформацію образу робітничого класу через призму художніх стилів: реалізму, соціалістичного реалізму, модернізму та сучасних концептуальних підходів. Другий розділ присвячено творчій частині роботи. Описано особливості сюжетно-фігуративного живопису, пошук композиції, розміщення фігури у просторі. Розглянуто творчий процес створення образу, акцентуючи увагу на композиційних та колористичних рішеннях та виборі мішаної техніки для виконання. Створена картина відображає повагу до будь-якої професії, підкреслює цінність праці як основи суспільного життя та демонструє сучасний підхід до сюжетного живопису. Матеріали дослідження можуть бути корисними у мистецькій освіті, творчих проєктах та виставковій діяльності.
Keywords: живопис; робітники; праця; композиція; фактура; сучасне