Діяльність ТНК в Україні в умовах війни - Кухарик, Вікторія Василівна; Шрамко, Олег (My University, 2024)
У роботі визначено сутність концепції «транснаціональна корпорація» як форми міжнародного підприємництва. Визначено, що головним каталізатором прискореного економічного зростання є міжнародні інвестиції, що залучаються ТНК. Проте, на глобальні ПІІ негативно вплинули війна в Україні, високі ціни на продовольство та енергоносії, а також ризики рецесії та борговий тиск у багатьох країнах. Так, відповідно до World Investment Report 2023 у 2022 р. глобальні потоки ПІІ скоротилися на 12 %, до рівня 1,3 трлн. дол. США. Досліджено особливості діяльності ТНК на ринку України в умовах війни. Визначено, що попри війну Україна залучає значні інвестиції від ТНК, хоча їх діяльність «гальмується» у зв’язку з проведенням воєнних дій на території країни. Систематизовано ТНК, що продовжуть працювати в Україні під час війни: ArcelorMittal – металургійна компанія (Люксембург), у 2022 р. інвестувала у «АрселорМіттал Кривий Ріг» 120 млн. дол. США; Onur Group (Туреччина) інвестує у видобуток графітової руди у Хмельницькій області; Bayer (Німеччнина), у 2023 р. оголосила про готовність інвестувати 35 млн. євро у насіннєвий завод на Житомирщині; Henkel (Німеччнина) інвестувала 60 тис. євро у 2023 р. у модернізацію обладнання та цифровізацію виробничих процесів Вишгородського заводу компанії; Kingspan Group (Ірландія) – світовий лідер у сфері виробництва високотехнологічних енергоефективних будівельних матеріалів, розпочинає інвестиційний проєкт обсягом 280 млн. дол. США у Львівській обл.; Fixit (Німеччина), виробник будівельних матеріалів, попри війну, будує в Україні другий завод у Львові; Nestlé (Швейцарія), наприкінці 2022 р. розпочала будівництво нового заводу у Смолигові (Волинська обл.); Philip Morris (США), тютюнова компанія інвестує понад 30 млн. дол. США у запуск нового виробництва на Львівщині тощо. Уряд України розробив план по відновленню, який буде сприяти залученню ПІІ, та гарантувати їх повернення інвесторам, що повинно позитивно позначитися на післявоєнному відновленню нашої країни. Наведено перспективні напрямки діяльності ТНК в Україні в умовах війни та післявоєнного відновлення, зокрема: відновлення логістики після блокади українських портів; дешеве кредитування та реструктуризація боргу (для вітчизняних компаній); залучення ПІІ; отримання коштів з країни-агресора; повернення ПДВ експортерам тощо.
Keywords: прямі іноземні інвестиції; злиття і поглинання; транснаціональна корпорація; 339.944:330.322(477)"364"