Морфонологічні позиції в нових словах сучасної української мови - Волянська, Євгенія; Volianska, Ievgeniia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто різні погляди мовознавців щодо опису модифікацій фонемного складу морфем, виокремлено закономірності морфонологічних альтернацій у нових словах української мови, проаналізовано морфонологічні позиції в нових лексичних одиницях, з’ясовано закономірні/незакономірні морфонологічні позиції в нових словах відповідно до норм сучасної української літературної мови, виявлено особливості у творенні загальномовних нових слів та авторських новотворів (оказіоналізмів), визначено специфіку їхнього функціонування в сучасній українській мові, схарактеризовано засоби творення нових лексем сучасної української мови та їхній вплив на морфонологічні позиції в цих словах, виокремлено характерні морфонологічні позиції в нових словах відповідно до їхньої частиномовної належності. The article outlines different linguists’ views on approaches regarding modifications phonemic structure of morphemes, the patterns morphonological alternations of the new words in Ukrainian language are singled out, the morphonological positions in the new words are analyzed, regular and irregular morphonological positions in the new words in accordance with the norms in modern Ukrainian language are found, the features of word-building of common new words and the authors’ new words (occasionalisms) are found, the specific features of their functioning in the modern Ukrainian language is established. The means of creating new words in modern Ukrainian language and their impact on morphonological positions in these words are characterized, the typical morphonological positions in new words according to their parts of speech are distinguished.
Morphonological positions in new words in modern ukrainian language
Keywords: морфонологічні закономірності; морфонологічна позиція; консонантні альтернації; позиція палаталізації/депалаталізації; зміна фонем; поняття субморфа; morphonological patterns; morphonological position; consonantal alternations; palatalization/depalatalizatsiyi position; phonemes changing; submorf concept