Вплив реформи децентралізації на політичну участь громадян : на прикладі Волинської області - Горох, Анастасія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтовано актуальність дослідження децентралізації як одного з ключових напрямів реформування публічного управління в Україні, зокрема в контексті формування локальної демократії та залучення громадян до політичного процесу. Визначено мету, об’єкт, предмет, завдання дослідження, наведено характеристику джерельної та методологічної бази. Метою роботи є з’ясування впливу процесу децентралізації на політичну участь громадян у Волинській області. Об’єктом дослідження є процес децентралізації в Україні. Предмет дослідження – політична участь громадян у контексті децентралізаційних змін на регіональному рівні. У розділі 1 проаналізовано теоретико-методологічні засади вивчення децентралізації, політичної участі та локальної демократії, розглянуто категоріальний апарат та наукові підходи до зазначених понять. У розділі 2 охарактеризовано політико-правову основу децентралізаційної реформи в Україні та здійснено огляд реалізації реформи у Волинській області, з урахуванням наукового дискурсу. У розділі 3 представлено результати емпіричного дослідження політичної участі громадян Волинської області (опитування, аналіз рівня активності, виявлення проблем і перспектив участі на місцевому рівні). У висновках узагальнено основні результати, виявлено чинники, що впливають на залучення громадян до політики на локальному рівні, сформульовано пропозиції для підвищення ефективності участі.
Keywords: децентралізація; політична участь; локальна демократія; місцеве самоврядування; громада; публічна політика; Волинська область