Аналіз гідрографічної мережі та сучасного гідрологічниго режиму річки Стир (2020-2022 рр.) - Стельмах, Валентина Юріївна (My University, 2024)
В епоху надмірного техногенного впливу на басейни річок та навколишнє середовище, актуальним є вивчення особливостей формування гідрологічного режиму та його змін під дією різноманітних чинників. Антропогенні навантаження призводять до перетворень у структурі гідрографіч-ної мережі річкових басейнів та до зміни морфометричних показників річки та її приток. Метою дослідження стало вивчення структури гідрографічної мережі басейну річки Стир та аналіз сучасного гідрологічного режиму річки Стир за 2020–2022 роки та його вплив на гідрохімічний режим. В статті охарактеризовані гідрографічні особливості та досліджено структуру гідрографічної мережі р. Стир. Результатами дослідження є: визначення гідрографічних показників р. Стир, її основних приток та басейну; аналіз сучасного гідрологічний режим річки Стир за даними Волинського ЦГМ, зокрема рівневого режиму, середніх, максимальних, мінімальних витрат води за минулі три роки 2020–2022 рр., максимальних та мінімальних модулів стоку; вивчення концентрації головних йонів та мінералізації води, середніх багаторічних концентрацій загального заліза, біогенних речовин. Наукова новизна полягає у проведенні порядкової класифікації потоків басейну Стира за різними методами (Гравеліуса та Хортона), вивченні гідрологічного режиму та гідрохімічних показників річки Стир за 2020–2022 роки, встановленні кореляційної залежності середньомісячних витрат води від рівнів води на гідрологічних постах, що дозволяє прогнозувати витрати води на річці Стир. Практична значущість дослідження передбачає можливість використання його результатів для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо використання та охорони водних ресурсів басейну.
Keywords: басейн річки; річкова система; гідрографічна мережа; гідрологічний режим; гідрохімічний режим; порядкова класифікація потоків; 556.51:556.53(477)“2020/2022”