Еволюція міфологічного мислення в історико-культурному контексті - Засадко, Андрій Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене аналізу змін у сприйнятті та інтерпретації міфів від античності до сучасності. У роботі розглядаються трансформації міфологічного мислення під впливом соціальних, політичних та наукових змін у різні історичні періоди. Особлива увага приділяється взаємодії міфів з релігією, філософією та наукою, а також ролі міфів у формуванні культурної ідентичності та колективної свідомості. У дослідженні наголошується на тому, що міфи, незважаючи на процеси раціоналізації, залишаються важливим елементом культури, який адаптується і знаходить нові форми вираження в різні епохи. Аналізуються приклади літературних та мистецьких творів, які демонструють, як сучасні автори переосмислюють міфологічні сюжети, інтегруючи їх у сучасний контекст. Розглядається самобутність української міфології, її збагачення різними етнічними та культурними впливами, втілення в народних звичаях, обрядах, легендах та казках, які відображають світогляд, космогонію та вірування наших предків. Проаналізовано сучасні перспективи української міфології, які формуються під впливом глобалізації, цифрових технологій та культурного обміну.
Keywords: міфологічне мислення; історико-культурний контекст; античність; середньовіччя; просвітництво; культурна ідентичність