Правові аспекти оцінки українсько-польського протистояння в роки Другої світової війни - Каліщук, Оксана Миколаївна; Kalishchuk, Oksana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У науковому та суспільному дискурсі навколо «волинських» подій гострі суперечки викликає їх кваліфікація. Після рішень польського парламенту 2016 р. їх політико-правова оцінка стала вкрай актуальною. У статті робиться спроба з’ясувати правомірність застосування терміну «геноцид» щодо українсько-польського протистояння у роки Другої світової війни з правової точки зору. Показано, що юридична інтерпретація не належить до компетенції парламентів та потребує аргументованого доведення стороною звинувачення. Вказано на те, яке місце у геноцидних діях займає державний апарат, згідно теоретичних напрацювань світової науки. Аналіз показав, що правова оцінка волинських подій має включати і їх вплив на українсько-польські відносини другої половини 20 ст.Звернено увагу на розмитість поняття геноциду у сучасній гуманістиці, що ускладнює застосування цього поняття у рамках міжнародного права. In the scientific and social discourse around Volhynian events, sharp disputes are their qualifications. Following the decisions of the Polish Parliament in 2016, their political and legal assessment became extremely relevant. The article attempts to find out the legality of the use of the term "genocide" regarding the Ukrainian-Polish confrontation during the Second World War from the legal point of view. It has been shown that the legal interpretation does not fall within the competence of the parliaments and requires a reasoned statement by the party of the charge. It is indicated in what place in the genocidal activities is the state apparatus, according to theoretical developments of world science. The analysis showed that the legal assessment of the Volhynian events should include their influence on the Ukrainian-Polish relations of the second half of the 20th century. Attention is drawn to the blurring of the concept of genocide in modern humanities, which complicates the application of this concept in the framework of international law.
Keywords: Волинь-43; Volyn-43; українсько-польське протистояння; ukrainian-polish confrontation