Перспективи розробки програми фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку з порушеннями мовлення - Долинський, Борис; Буховець, Божена; Дишель, Галина; Dolynskyi, Borys; Bukhovets, Bozhena; Duchel, Galina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У статті представлено проблему реалізації процесу фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку з порушеннями мовлення. Аналіз наукових досліджень свідчить про високу ефективність реалізації процесу фізичного виховання для дітей цієї нозологічної групи Незважаючи на те, що процес фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку з порушеннями мов-лення є цілеспрямованим і систематичним, він потребує заздалегідь продуманих і послідовних спеціальних педагогічних дій та оцінки стану рухової функції досліджуваного контингенту [5]. Через відсутність розроблених програм фізичного виховання дітей цієї нозологічної групи перед науков-цями постає проблема організації цього процесу. Можемо припустити, що відсутність програм фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку з порушеннями мовлення зумовлена недостатнім дослідженням оцінки рухової функції цього контингенту та відсутністю діагностичного підґрунтя в цілому. Перспективи подальших досліджень подягають у розробці програми фізичного виховання для дітей із порушеннями мовлення з урахуванням стану рухової функції досліджуваних. The article presents the problem of realization of the process of physical education of children of primary school age with speech disorders. The analysis of scientific researches testifies to high efficiency of realization of the process of physical education for children of the given nosological group. Despite the fact that the process of physical education of primary school children with speech disorders is purposeful and systematic, it requires well-thought-out and consistent special pedagogical actions and assessment of the motor function of the studied contingent [5]. Due to the lack of developed programs of physical education of children of this nosological group, scientists face the problem of organizing this process. It is possible to assume that the lack of physical education programs for children of primary school age with speech disorders is due to insufficient research to assess the motor function of this contingent and the lack of diagnostic basis in general. Prospects for further research are in the development of a program of physical education for children with speech disorders, taking into account the state of motor function of the subjects.
Prospects for the Development of a Physical Education Program for Primary School Children with Speech Disorders
Keywords: діти з порушеннями мовлення; рухова функція; фізичне виховання; нозологічна група; children with speech disorders; motor function; physical education; nosological group