Особливості когерентності хвиль альфа-діапазону при мислительній діяльності у підлітків - Швайко, Світлана Євгеніївна; Пахолюк, Оксана Юріївна; Дмитроца, Олена Романівна; Shvajko, S. Ye.; Pakholyuk, O. Yu.; Dmytrotsa, O. R. (Херсонський державний університет, 2009)
Сучасне вивчення міжпівкулевих та внутрішньопівкулевих взаємодій кори головного мозку сьогодні неодмінно пов'язані з розробкою та впровадженням нових наукових методик. Ці методики базуються на синтезі нейрофізіологічних уявлень про функціональну організацію півкуль головного мозку у зв’язку з складністю мислительних процесів[1]. Такий підхід дає змогу виявити тонкі мозкові процеси пов'язані з реакцією мозку на різні подразники, у тому числі і когнітивні. Зокрема, останнім часом усе ширше використовується когерентний аналіз хвиль ЕЕГ, який вказує на синхронну діяльність певних ділянок кори. EEG studies of 60 healthy 13-14 year-old adolescents were carried out. Using coherence analysis it was shown that eyes opening leads to the decrease of coherent links, or desynchronization, in alpha-range and its sub-ranges. Cognitive activity in adolescents leads to the disappearance of symmetrical inter-hemisphere links in the frontal lobe part of the cerebral cortex. Alpha-range and alpha-2, alpha-3 sub-ranges exhibit spatial synchronization within each hemisphere of the brain during cognitive work. The number of coherent links is higher during visual-spatial thinking than during abstract logical thought.
Particularities of alpha-range wave coherence during cognitive activity in adolescents
Keywords: когнітивна діяльність; активність кори; альфа-ритм електроенцефалограми; когерентність; cognitive activity; cortex activity; coherence; alpha-rhythm EEG