Дослідження ефективності використання регуляторів росту при вирощуванні сіянців Pinus sylvestris L. у філії «Ковельське лісове господарство» - Маціюк, Іван Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Представлено результати досліджень дії стимуляторів росту рослин на якісні властивості насіння та показники розвитку сіянців сосни звичайної (Pinus sylvestris L.). Експерименти здійснювалися у відкритому ґрунті Радовичівського лісництва філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України». У першому розділі наведено відомості про морфологічні та біологічні особливості сосни звичайної, її значення, питання лісонасіннєвої справи, вирощування посадкового матеріалу та застосування різних агрохімічних препаратів, зокрема регуляторів росту. Другий розділ містить характеристику філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України», опис природно-кліматичних умов території проведення експериментів, а також методику та умови їх реалізації. У третьому розділі подано матеріали щодо впливу стимуляторів росту на якість насіння, формування кореневої системи, а також на динаміку росту та масові показники сіянців сосни звичайної. Четвертий розділ присвячено кошторису витрат на пророщування насіння сосни, а п’ятий — основним вимогам з охорони праці. У заключній частині роботи наведено узагальнені висновки за результатами досліджень, після чого подано список використаних джерел (53 позиції). Випускна кваліфікаційна робота обсягом 63 сторінки включає таблиці та ілюстративні матеріали.
Keywords: сосна звичайна; регулятори росту; насіння; посадковий матеріал