Реакція системи дихання на силові навантаженнях у юнаків 15-17 років - Гарбарець, Олена (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2020)
Реакція дихальної системи в обстеженим юнаків 15-17 років на силові навантаження носить сприятливий характер (по показниках ЧД, ДО, ХОД, ЖЄЛ). Застосовувані на уроках фізичної культури види силових вправ (утримання кута в упорі, згинання і розгинання рук в упорі) адекватні можливостям організму школярів 15-17 років, тому що виконання кожної з окремо узятих силових управ свідчить про наявність вентиляційної спроможності дихальної системи. Значний, але адекватний ступінь напруження функції дихальної системи був відзначений в юнаків після виконання силової вправи (утримання кута в упорі) за показниками ЖЄЛ, ХОД, ЧД.
Keywords: силові навантаження; юнаки 15-17 років; системи дихання