Значення лексеми «концепт» у німецькій мові - Застровська, Софія Олександрівна; Zastrovska, S. O. (Чорноморський державний університет імені Петра Могили, 2011)
У статті виявляються різні значення лексеми Konzept, з’ясовується зв’язок загальновживаних та термінологічного значень даної лексеми. Загальновживані значення містять футуральну перспективу: задум, план, ідея, проект, схема, програма майбутніх дій. У термінологічному значенні лексема Konzept є ідентифікатором основного поняття когнітивної лінгвістики – концепту та позначає стале ментальне утворення, яке збережено у свідомості/пам’яті людини, яким можна оперувати, яке можна активізувати залежно від комунікативної ситуації. На основі теорії схеми можна стверджувати, що загальновживані значення лексеми Konzept слугують відправним пунктом формування її термінологічного значення. This article deals with the different meanings of the lexeme “Konzept”. It realizes the relation of words of common use with these of terminological meaning of the same lexeme. The meanings of common use contain future outlook (prospects): intension, plan, idea, project, scheme, programme of future actions. The lexeme “Konzept” in its terminological meaning identifies the main notion of cognitive linguistics of a concept, and denotes constant mental formation, fixed in human mind, which can be operated with and intensified according to the communicative situation. Thus, one can affirm that meanings of common use of the lexeme “Konzept” serve as a starting point in the formation of its terminological meaning.
Keywords: лексема; загальновживане значення; термінологічне значення; концепт; фрейм; пропозиція; сітьова модель; сценарій; скрипт; схема; модель; теорія схеми; футуральна перспектива; стале ментальне утворення; ідентифікація; актуалізація; lexeme; a meaning of common use; terminological meaning; concept; frame; offer; net model; scenario; scheme; model; a theory of a scheme; future outlook (prospects); constant mental formation; actualization; 811.112:2’373.6