Семантична еволюція предикатної лексики в контексті магічної практики - Жуйкова, Маргарита Василівна; Zhujkova, Marharyta V. (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2011)
У статті розглянуто мовно-культурний механізм, на основі якого предикат розв'язати набув нового значення. Таким механізмом є функціонування цього слова в контексті ритуально-магічних формул (замовлянь) типу "Як робиться А, так хай робиться В", "Яким є А, таким хай буде В", що супроводжують магічний обряд. The article deals with linguocultural mechanism that serves the basis for the acquisition of a new meaning of the predicate rozvjazaty (to solve (a problem)), namely the word’s functioning in the context of ritual-magic formulas (exorcisms) that accompany magical ceremonies. These are the following formulas: “As A is done, let B be done”, “As A is, let B be”.
Semantic evolution of predicative vocabulary in the context of magical practice
Keywords: вторинна номінація; secondary nomination; образна предикатна лексика; figurative predicative vocabulary; магічний обряд; magical ritual; замовляння; exorcism