Використання інформаційно-комунікаційних технологій при вивченні геометрії 9 класу в закладах загальної середньої освіти - Міщук, Анна Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У ході дослідження було проаналізовано теоретичні основи теми «Геометричні перетворення», порівняно навчальні програми та визначено ключові труднощі учнів 9-го класу, що включають складність розуміння абстрактного поняття перетворення та проблеми з просторовою уявою. Для їх подолання розроблено методику застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), що базується на використанні динамічного геометричного середовища для візуалізації, інтерактивних вправ та онлайн-тестів. Апробація методики підтвердила її ефективність: встановлено позитивну динаміку у засвоєнні матеріалу експериментальною групою, а також доведено, що ІКТ сприяє підвищенню якості засвоєння теоретичних знань, розвитку просторового мислення та зростанню навчальної мотивації учнів.
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; просторове мислення; геометричні перетворення; методика навчання геометрії; візуалізація; динамічне геометричне середовище