Стан фізичного розвитку підлітків - Васкан, Іван; Vaskan, Ivan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У підлітків простежується нерівномірність фізичного розвитку у відповідних вікових періодах. Довжина й маса тіла, окружність грудної клітки підлітків поступово, але нерівномірно зростають. Середньогрупові показники загалом відповідають віковим нормам. За п’ять років довжина тіла дівчат зросла на 14,8 %, хлопців – на 20,8 %. Інтенсивніші періоди зростання цього показника виявлено у віці 13–15 років. Суттєвої різниці між масою тіла хлопчиків і дівчаток не виявлено. Найвищі темпи її зростання простежуються в 13–15 років. Найінтенсивніше зростання окружності грудної клітки простежується в 13–15 років. Загалом динаміка окружності грудної клітки підлітків характеризується поступовим зростанням. In specific age periods it is observed unevenness of physical development. Height and weight of body, chest circumference of teenagers grow gradually, but unevenly. Average group indices in general correspond with age norms. During five years body length of girls has grown for 14,8 %, boys — 20,8 %. Intensive periods of growth of this index were discovered at the age of 13–15. Considerable difference of body mass of boys and girls was not discovered. High tempos of its growth are observed at the age of 13–15. Intensive growth of chest circumference is observed at the age of 13–15. In general growth of chest circumference of teenagers is characterized by its gradual growth.
Condition of Physical Development of Teenagers
Keywords: фізичний розвиток; підлітки; вікові норми; physical development; teenagers; age norms