Вирaжaльнi можливості oднoрiднoгo ряду в худoжнiй прoзi: лінгвістичний та лінгводидактичний аспекти - Шибуня, Таїсія Тавабівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено граматичні та семантико-стилістичні особливості однорідних рядів у художній прозі Юрія Винничука. Однорідні члени речення аналізуються як важливий стилістичний засіб, що сприяє увиразненню тексту, розкриває багатогранність образів, забезпечує логічну зв’язність та емоційну насиченість тексту. У роботі окреслено роль однорідності у формуванні ідіостилю письменника, представлено класифікацію однорідних рядів та визначено їхню роль у художньому мовленні. Уперше здійснено комплексний аналіз виражальних можливостей однорідних рядів у творчості Юрія Винничука, що дозволило виявити їхню функціональну специфіку в контексті ідіостилю автора. Розроблено методичні рекомендації для викладання теми «Однорідні члени речення» на уроках української мови в ЗЗСО.Результати дослідження можуть бути використані в лінгвостилістичному аналізі художніх текстів, при вивченні сучасної української літератури, а також у навчально-методичній діяльності для вдосконалення мовленнєвих компетенцій здобувачів освіти.
Keywords: художня проза; однорідні члени речення; сурядність; стилістика; експресивний синтаксис; мовленнєва компетентність