Фольклоризм художніх творів Матвія Номиса в контексті розвитку українського романтизму - Шумейко, Зінаїда Євгенівна; Shumeyko, Zinayida (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено художні особливості літературної спадщини українського етнографа, фольклориста, мовознавця, письменника, громадського діяча Матвія Номиса в контексті розвитку вітчизняного літературного процесу ХІХ ст. Зазначено, що творчість персоналії розвивалася в руслі загальних мистецьких тенденцій доби, у взаємодії з провідними представниками суспільно-політичного руху. Художньо-ідейний аналіз літературних творів митця дав підставу автору зробити висновок щодо приналежності Матвія Номиса до когорти письменників-романтиків. Автор статті називає такі основні риси романтизму у творах Матвія Номиса: розуміння нації як єдиного організму; відстоювання прагнення українського народу до національного відродження; пропаганда української мови й культури; інтенсивне використання фольклорних тем, сюжетів, образів, жанрів; підвищена емоційність подій, ситуацій, обставин, характерів. Однією з основних ознак романтизму у творах митця вважаємо фольклоризм. Розглянуто його змістові й формотворчі складники в оповіданнях та етнографічних нарисах письменника.The author of this article tries to analyze Matviy Nomys’ literary heritage in the context of the national literary process of XIX century. Matviy Nomys (1823–1901) is a famous Ukrainian writer, an ethnographer, a folklorist, a linguist, a teacher, and a public figure. The author notes that the creative activity of this personality developed in line with the general trends of artistic era in cooperation with leading representatives of the political movement. Art and conceptual analysis of the literary works of Matviy Nomys has allowed to conclude that the writer belong to the group of writers-romantics. The author calls such basic features of Romanticism in the works of Matviy Nomys: understanding of the nation as a single organism; an expressing aspiration for national revival; an advocacy on their own literary Ukrainian language and culture; promotion of Ukrainian language and culture; use of folk themes, subjects, images, genres; the heightened emotion and intensity of events, situations, circumstances, characters. The author says that folkloryzm is one of the main features of Romanticism in the Nomys’ works; examines elements of content and form in the stories and the ethnographic essays of writer.
Folkloryzm of Matviy Nomys’ Literary Works in the Context of Ukrainian Romanticism
Keywords: фольклоризм; романтизм; літературний твір; оповідання; письменник; folkloryzm; Romanticism; literary work; story; writer