Міжнародна безпека - Панасюк, Віктор Васильович; Panasiuk, Viktor V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Метою курсу є поглиблене вивчення таких понять як «міжнародна безпека», а також шляхів їх забезпечення в зовнішньо політичній діяльності окремо держави, регіонів (в тому числі Європи) та світу в цілому; надання майбутнім фахівцям комплексних знань та умінь щодо розробки концепцій безпеки та їхнього втілення під час виконання професійних обов’язків. Основними завданнями, які ставить навчальна дисципліна є: ознайомлення студентів з такими поняттями, як «безпека», «національна безпека», «міжнародна безпека», «європейська безпека», «загроза», «виклик» тощо; вивчення типології загроз та викликів міжнародній безпеці в різні історичні періоди; вивчення нормативно-правової бази щодо забезпечення міжнародної безпеки; вивчення процесу забезпечення міжнародної безпеки в різні історичні періоди та проведення порівняльного аналізу цих процесів; вивчення основних проблем в процесі забезпечення міжнародної безпеки; вивчення специфіки функціонування систем безпеки в різних регіонах світу.
Keywords: міжнародна безпека; національна безпека; державний кордон