Інтеграція маркетингового менеджменту в процес управління якістю продуктів і послуг - Данилюк, Тетяна Іллівна; Кушпетюк, Роман Вікторович (Ефективна економка, 2024)
У статті розглянуто процес інтеграції маркетингового менеджменту в систему управління якістю. Обґрунтовано, що завдяки цьому процесу підприємства можуть краще задовольняти потреби споживачів, підвищувати свою конкурентоспроможність та забезпечувати власний розвиток. Досліджено, що маркетинг у системах менеджменту якості продовжує розглядатися як один з інструментів системи менеджменту якості, що дає змогу забезпечити фокус на споживачеві шляхом опитувань рівня його задоволення. Враховуючи практичні аспекти реалізації із врахуванням основних чинників впливу побудовано процес інтеграції маркетингового менеджменту в управління якістю продуктів і послуг. Наголошено, що цей процес передбачає злагоджену роботу усіх підрозділів компанії з метою не лише виробництва високоякісних продуктів, але й їх успішного позиціонування і залучення цільової аудиторії.
Keywords: управління якістю продуктів і послуг; маркетинговий менеджмент; 65.018