Семантична організація з'ясувальних висловлень з опоровими семантично-синтаксичними одиницями інтелектуальної діяльності в англійській мові - Стасів, Марія; Stasiv, Maria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті запропоновано новий підхід до аналізу семантичної організації з'ясувальних висловлень в англійській мові. Аналіз проведено з урахуванням семної структури з'ясовуваного опорового сигніфіката головної частини цього типу висловлення. Дається визначення англійського з'ясувального висловлення на підставі його розгляду у другому модусі вияву мови − мовленні. Об'єкт дослідження структуровано на семантичному рівні його реалізації. З'ясовано значущість головної і підрядної частин цього типу висловлень. Досліджено роль підрядного сполучникового засобу як посередньої ланки семантико-синтаксичних відношень підрядності між сигніфікатом та сигніфікативною рамкою складного з'ясувального висловлення. Визначається ключовий компонент в його семантичній структурі. Виявлено особливості семної структури опорового семантично-структурного складника цього висловлення. Чітко простежується вплив значення опорового сигніфіката на семантику цілого з'ясувального висловлення. Розглядається семантична єдність складових об'єкта дослідження. На основі його аналізу описано специфіку формування з'ясувальних висловлень і виділено їхні семантичні типи.The article brings out a new approach to the analysis of semantic organization of elucidative utterances in English. The analysis has been conducted with regard to the seme structure of the elucidated key-significate of the principal clause of the utterance. The definition of the English elucidative utterance is given on the basis of its consideration in the second modus of language expression − speech. The object of the research is structurized on the semantic level of its realization. The significance of principal and subordinate clauses of this type of utterances is clarified. The role of subordinate conjunctive means as mediators of semantic-syntactic relationships of subordination between significate and significative frames of complex elucidative utterances is researched. Key components are determined in their semantic structures. Peculiarities of the seme structure of keystone semantic-syntactic component of the utterance are revealed. The influence of the key-significate meaning on semantics of the entire elucidative utterance is distinctly traced. The semantic unity of the research object components has been considered. On the basis of its analysis the specificity of formation of elucidative utterances is described and their semantic types are selected.
Semantic Organization of Elucidative Utterances with Keystone Semantic-Syntactic Units of Intellectual Activity in English
Keywords: з'ясувальне висловлення; семантична структура; з'ясовувана головна частина; з'ясувальна підрядна частина; з'ясовуваний опоровий сигніфікат; семна структура; elucidative utterance; semantic structure; elucidated principal clause; elucidative subordinate clause; elucidated key-significate; seme structure