Oцiнкa ступеня викoристaння типoлoгiчнoгo пoтенцiaлу нaсaджень сoсни звичaйнoї в умовах субору Осницького лiсництвa філії «Колківське ЛГ» ДП «Ліси України» - Онищук, Станіслав Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Пріоритетним завданням лісового господарства є раціональне та ефективне використання земель лісового фонду з метою отримання максимальної кількості деревних ресурсів на одиниці лісової площі із одночасним збереженням та відтворенням багатогранних екосферних функцій лісів [11]. Успішна реалізація таких завдань можлива за умови планування всіх лісівничих заходів на типологічній основі. Показники типологічного аналізу характеризують рівень ведення лісового господарства. Впровадження такого методу у лісівничу практику підводить об’єктивну основу для встановлення природного потенціалу типів лісу за продуктивністю та довгострокового проектування і планування в лісогосподарському виробництві [12]. Магістерська робота присвячена оцінці ступеня використання типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної в умовах субору Осницького лiсництвa Філія «Колківське ЛГ» ДП «Ліси України» Дослідження спрямоване на вивчення ефективності використання насаджень сосни звичайної і розкриття її потенціалу для максимальної користі та стійкого управління лісовими ресурсами. У першому розділі представлена інформація про продуктивність деревостанів сосни та фактори що на її впливають. Другий розділ висвітлює характеристику Філії «Колківське ЛГ» ДП «Ліси України», природно-кліматичні умови району розташування об’єкта досліджень, опис методики дослідження та умови його проведення. У третьому розділі викладено матеріали аналізу продуктивності стиглих соснових насаджень в суборі Осницького лісництва, проаналізовано тaксaцiйнi пoкaзники, встaнoвлено фaктичний i пoтенцiйний зaпaс нoрмaльних деревoстaнiв та проведено матеріально грошову оцінку. Четвертий розділ описує організацію охорони праці та вимоги техніки безпеки під час робіт. Робота виконана на 44 сторінках друкованого тексту, містить 16 таблиць, проілюстрована 6 діаграмами та 1 фотографією. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури із 29 джерел.
Keywords: соснові насадження; типи лісу; кoрiнні і пoхiдні деревoстaни; типoлoгiчний пoтенцiaл