Екологічний аналіз ефективності використання полімерних мембран для вилучення β-нафтолового оранжевого із природних та стічних вод - Сисоєва, Юлія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота на здобуття освітнього ступеня Магістр спеціальності 101 Екологія, освітньо-професійна програма Екологія. Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2025. У кваліфікаційній роботі здійснено екологічний аналіз ефективності використання полімерних мембран для вилучення β-нафтолового оранжевого з модельних водних розчинів із використанням полімерних іонних мембранних включень (ПІМ), модифікованих калікс[4]піролом. Практичні дослідження були спрямовані на оцінку ефективності мембранного транспорту барвника за різних фізико-хімічних умов. У ході роботи здійснено формування полімерних мембран на основі триацетату целюлози з додаванням пластифікатора та транспортуючого агента. Отримані мембрани використано для дослідження процесів переносу барвника в лабораторній мембранній системі. Визначення концентрації β-нафтолового оранжевого у водних розчинах виконано методом ультрафіолетової спектрофотометрії, що дало змогу встановити кінетичні закономірності мембранного транспорту. На основі експериментальних даних розраховано коефіцієнти проникності та коефіцієнти відновлення барвника, які використано для кількісної оцінки ефективності функціонування мембран. Проаналізовано вплив реакції середовища, початкової концентрації барвника та складу приймальної фази на інтенсивність його транспорту. Встановлено, що зміна pH і умов приймальної фази суттєво впливає на швидкість переносу та ступінь вилучення β-нафтолового оранжевого. Додатково здійснено оцінку стабільності полімерних мембран у процесі багаторазового використання. Отримані результати підтверджують 3 можливість ефективного застосування полімерних іонних мембранних включень для вилучення барвників із водних розчинів без утворення значних обсягів вторинних відходів.
Keywords: β-нафтоловий оранжевий; барвники; полімерні мембрани; навколишнє середовище