Прояви експресивності пунктуаційних знаків у художньому тексті(на матеріалі сучасної французької літератури) - Хайчевська, Тетяна Миколаївна; Khaichevska, Tetiana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Літературний процес у Франції минулого століття представлений численними новаторськими експериментами зі змістом і формою художнього твору, які згодом віддзеркалились в інших сферах життєдіяльності людини, таких як друковані ЗМІ, реклама, Інтернет, і продовжують утілюватися, зокрема, і у художній літературі сьогодення. Одним із аспектів авторських експериментів стає пунктуація. Пунктуаційне варіювання в тексті дедалі частіше використовують як додатковий інструмент автора для впливу на сприйняття твору читачем. Завдяки оригінальному пунктуаційному оформленню тексту (часткова або повна відсутність потрібних розділових знаків, нове авторське використання окремо взятого пунктуаційного знаку) авторові вдається змінити візуальний образ тексту, наголосити інтонаційні особливості сказаного, що вказує на потребу переосмислення написаного. З огляду на це, у статті досліджено випадки ненормативного пунктуаційного оформлення художнього тексту, які доводять його ефективність при передачі задуму автора; також здійснено спробу систематизувати найбільш популярні випадки експресивного використання пунктуації і визначити найбільш експресивні пунктуаційні знаки. . The literary process in France of the previous century is represented by a variety of innovative experiments with the content and form of works of fiction, which will eventually be displayed in different spheres of human activity, such as print media, advertising, the Internet, and in particular, in modern literature. Punctuation variation is increasingly being used as an additional author’s tool to influence reader’s perception of the work. The article studied the cases of a non-normative punctuation design of a fiction text which prove its effectiveness in transferring author’s conception; an attempt to find out and systematize the most popular cases of punctuation marks expressive use is also made. The results of the investigation showed that the manifestations of punctuation marks expressiveness contribute to the creation of original visual image of the text, which results in rethinking of the written. Expressiveness of such signs as ellipsis, dash, question and exclamation marks, as well as their combinations, represents the intonational peculiarities of a character’s speech in writing. It has been revealed that the most popular experiments are those with ellipsis, whose considerable expressive potential is explained by the versatility of its use in a fiction text.
Manifestations of Punctuation Marks Expressivity in a Fiction Text (on the Material of Modern French Literature)
Keywords: пунктуаційні знаки; пунктуаційне оформлення тексту; пунктуаційне варіювання; експресивність пунктуаційних знаків; графічні засоби експресії; punctuation marks; punctuation design of the text; punctuation variation; expressiveness of punctuation marks; graphic means of expressiveness