Когнітивно-комунікативний зміст концепту «позитивність» у персонажному мовленні головного героя - Пожарицька, Олена Олександрівна; Pozharytska, O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто проблему концептуалізації авторських моральних цінностей у персонажному мовленні головного героя. Концепція роботи базується на розумінні мови як об’єктивації ментальної активності людини. Основною метою дослідження є тлумачення концепту позитивності як узагальненої системи моральних цінностей та виявлення засобів його реалізації у персонажному діалозі. Безпосередні завдання роботи передбачали дефінування концепту позитивності, встановлення базових психо-лінгвістичних особливостей, що забезпечують позитивне сприйняття протагоніста читачем, та з’ясування найбільш типових синтаксичних конструкцій його мовлення. Зроблено висновок про можливість знакового кодування авторського концепту позитивності на рівні синтаксису мовлення протагоніста. Авторські моральні ідеї віддзеркалюються в особистісних рисах протагоніста та внаслідок цього відбиваються у його мовленні. The article looks at the problem of conceptualisation of the author’s moral values in the main character’s personage speech. The conception of the given work is based upon understanding the language as objectivisation of mental activity of Man. The main objective of the research lies in defining the concept of positivity as a generalised system of moral values and singling out means of its realisation in the character’s dialogue. The immediate tasks of the work consist in giving a definition of the concept of positivity, stating the basic psycho-linguistic characteristics to provide the reader’s positive perception of the protagonist and finding the most typical syntactic constructions of the latter’s speech. A conclusion is made about a possibility of the sign-coding of the author’s positivity concept on the level of syntax of his protagonist’s speech. The author’s moral ideas are reflected in personal peculiarities of his protagonist and, consequently, in the main character’s speech.
Cognitive and Communicative Contents of the Concept of Positivity in the Main Character’s Personage Speech
Keywords: моральна цінність; moral value; концепт позитивності; concept of positivity; вестерн; western