Особливості регулювання емоційної сфери психосоматичних хворих - Галас, Аліна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджується особливості регулювання емоційної сфери у пацієнтів з психосоматичними розладами. У першому розділі здійснено теоретичний аналіз основних понять, пов’язаних з психосоматикою, зокрема розглянуто визначення психосоматичного розладу в науковій літературі та фактори, що сприяють його формуванню. Окремо акцентовано увагу на значенні емоцій у виникненні та розвитку психосоматичних захворювань, а також на механізмах їх взаємодії з фізичним станом пацієнта. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню емоційної сфери психосоматичних хворих. Описано методику дослідження та надано загальну характеристику вибірки, а також проведено аналіз результатів, що дозволяє виявити основні емоційні порушення у пацієнтів з психосоматичними розладами. У третьому розділі розроблено тренінгову програму для психосоматичних пацієнтів, спрямовану на регулювання емоційної сфери. Програма включає рекомендації щодо покращення емоційного благополуччя пацієнтів, а також розкриває структуру тренінгу, який дозволяє розвинути здорові стратегії емоційної регуляції, зменшити рівень тривожності та стресу і сприяти загальному покращенню фізичного та психічного стану пацієнтів.
Keywords: емоційна регуляція; стрес; тривожність; депресія; емоційне вигорання; психічне здоров’я; тренінгова програма